(Ελληνικά) Το Δημοτικό Σχολείο Κουκλιών συμμετέχει στην παρασκευή παλουζέ

Untitled 5

Στα πλαίσια του προγράμματος EAThink2015, στις 12 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σπίτι της κυρίας Αργυρούλλας και του κυρίου Γιώργου στα Κούκλια και είδαμε πώς φτιάχνεται η μουσταλευριά. Η μουσταλευριά στην Κύπρο λέγεται “παλουζές”. Για να φτιάξουν τη μουσταλευριά πήραν πρώτα το μούστο χρησιμοποιώντας το πατητήρι. Στη συνέχεια έβαλαν τον μούστο να βράσει μέσα σ΄ ένα μεγάλο καζάνι, «το χαρτζίη» και πρόσθεσαν ασπρόχωμα για να είναι λιγότερο ξινός ο μούστος. Ακολούθως προστέθηκε το αλεύρι, αφού πρώτα διαλύθηκε καλά στο νερό, για να πήξει το μίγμα. Μόλις έπηξε το μίγμα μας κέρασαν παλουζέ. Έτσι ζεστός ήταν πολύ νόστιμος.

Με τη μουσταλευριά που περίσσεψε έφτιαξαν τον παραδοσιακό «σουτζιούκκο». Ο σουτζιούκος  φτιάχνεται με τον εξής τρόπο: Περνούν σε μια κλωστή ολόκληρα αμύγδαλα σε σειρά. Ακολούθως, βυθίζουν τις κλωστές με τα αμύγδαλα στη μουσταλευριά δυο- τρεις φορές και τα κρεμάνε να στεγνώσουν. Αυτό επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές μέχρι ο σουτζιούκκος να πάρει το ανάλογο πάχος. Τέλος όταν στεγνώσει καλά κόβεται κομμάτια και σερβίρεται. Είναι από τα νοστιμότερα παραδοσιάκα μας προιόντα.

Περάσαμε τέλεια εκείνη την ημέρα αφού ήρθαμε σε επαφή με τα έθιμα και τις παραδόσεις μας απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον γευστικότατο παλουζέ και σιουτζιούκκο.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουκλιών

photo (3)  photo (2)