Aktívan az új tanévben is!

Hírek a Kondorosi Petőfi István Általános Iskolából

 

A korábbi tanévhez hasonlóan tovább folytatjuk munkálkodásunkat az EAThink 2015 project keretében. Már régóta terveztük egy „mini” herbárium létrehozását, amelynek gyakorlati megvalósítására október elején került sor.

A 8. osztályos erkölcstanos tanulók vállalták a feladat kivitelezését. Tették ezt annak a szellemében, hogy az órákon sokat beszélgetünk a környezetvédelemről. Azzal, hogy a természet szeretetére nevelünk, gyermekeinket annak részesévé, nem pedig tulajdonosaivá szeretnénk tenni.

A feladatot először is elméletben terveztük meg. Felmértük a lehetőségeket. Sajnos, az iskola területén most szabad hely nem állt rendelkezésre, ezért az úgynevezett „dobozkertben” gondolkodtunk.

Nem a klasszikus változatot választottuk, hanem az emeletes virágcserepes megoldás mellett döntöttünk. Egy helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően sikerült kakukkfüvet, levendulát, bazsalikomot, kúpvirágot, izsópot, citromfüvet és zsályát ültetni.

Míg a csoport egy része az ültetésnél segédkezett, a többiek gyűjtőmunkát végeztek a könyvtárban a gyógynövények felhasználási lehetőségeiről.

A dobozkertnek további funkciót is szántunk. A suli sarokba helyeztük el, ahol mindenki látja, megszagolhatja és saját gyógynövény-határozó falunk segítségével beazonosíthatja a növényeket. Két tanuló heti rendszerességgel öntöz, ezáltal a feladattudatuk is erősödik.

A herbárium további bővítését tervezzük. Tanulóink lelkesedése jelzi, hogy jó úton járunk.

Folytatása következik…