(Croatian) Grupe solidarne razmjene (GSR)

Tijekom zadnjih 10-ak godina problematika “zdrave” hrane i pravilne prehrane postaje vrlo važan aspekt životnog stila. Umjesto kupovanja namirnica u supermarketima, kojima ne znamo projeklo niti smo informirani o njihovom načinu uzgoja, sve popularnije postaje povezivanje s ekološkom proizvođačima u lokalnoj zajednici. Upravo tome služe grupe solidarne razmjene ili skraćeno i popularnije nazvane GSR-ovi – skupine ljudi koji zajedno kupuju i razmjenjuju određene proizvode i usluge.

Važno je naglasiti kontekst solidarnosti što podrazumijeva biranje drugačijeg modela razvoja, odnosno solidarnost označava potporu malim proizvođačima koji bi inače imali vrlo ograničen pristup tržištu. Također, GSR-ovi prate i sveukupni utjecaj njihove kupnje na okoliš i radnička prava. Direktnim odnosom sa proizvođačem zaobilazi se veliki organizirani sustav proizvodnje, distribucije i prodaje poput supermarketa.

Ne postoje posebna mjerila koja definiraju GSR, no važno je da se svi unutar te grupe slažu sa predloženim dogovorima. Isto tako je važno da se o tim dogovorima raspravlja sve dok se ne postigne konsenzus. Međutim, postoje neke značajke koje često takve grupe poštuju i uzimaju u obzir prilikom kupnje poput kvalitete proizvoda, ekoloških i sezonskih proizvoda, poznavanja malih i moralnih proizvođača, smanjivanja ambalaže i pakiranja.

GSR-ovi postoje od pamtivijeka svugdje na svijetu, ali ovisno o lokaciji negdje su masovno raširine (Francuska, SAD, Japan i Italija), a negdje se tek pokreću (Mali, Latvija, Kina). Teško je pratiti broj i razvoj tih grupa s obzirom da svaka djeluje na svoj način i po svojim dogovorenim pravilima.

Unazad nekoliko godina i u Hrvatskoj su se proširili GSR-ovi koji često organiziraju eko sajmove čime pružaju priliku malim ekološkim proizvođačima da predstave svoje proizvode široj javnosti. Mogu se pronaći na području Zagreba, Rijeke, Pule, Čakovca, Splita, Osijeka i Karlovca.

Ukoliko vam ni jedan nije blizu, uvijek možete pokrenuti pozitivnu promjenu u vlastitoj lokalnoj zajednici u obliku zajedničke kupovine ekoloških namirnica od malih i pouzdanih proizvođača.