(Croatian) Sve dobrobiti oraha

SVE DOBROBITI ORAHA

Orah (lat.: Juglans regia L.) je visokostablašica, koja se uzgaja kako zbog vrijednosti samog drva tako i zbog vrijednosti ploda kojeg daje. Uspijeva u primorskim i kontinentalnim dijelovima Hrvatske, a plodove daje tijekom jeseni.

Plod stabla, sam orah, omeđen je tvrdom ljuskom, ali kada ga se razbije, dobijemo ukusni orašasti plod oblika ljudskog mozga. Postoji dvadesetak vrsta oraha, od kojih neki potječu čak iz Azije i Dalekog istoka. Danas se uzgajaju u područjima jugoistočne Europe pa do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – orah je veoma popularno stablo, a gotovo svaka 10 kuća ima barem jedan plod

Orah je poznat kao “riznica zlata” budući da daje ogromnu količinu energije i nudi brojne zdravstvene prednosti. Sadrži mnogo antioksidansa, željezo, magnezij, mangan, cink, fosfor, selen, vitamine B, E i K te razne kvalitetne masne kiseline.
Konzumacijom ploda oraha možete smanjiti rizik od srčanih bolesti, tumorskih oboljenja dijabetesa, poboljšava rad mozga, otklanja stres, pomaže kod nesanice, njeguje kožu te smanjuje upale.

Mnogi ljudi kupuju ove orašaste plodove, ali oni su većinom jako skupi, a i tko zna kako su tretirani. Zar nije bolje kada imate u vlastitom domu jedno veliko stablo koje znate kako diše, čime ga tretirate i za kojeg znate da će Vam dati plodove, i to veliku količinu? Stoga ako želite i imate mogućnosti, posadite svoj vlastiti orah, ali budite strpljivi! Potrebno oko 15 godina da bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Mali znak pažnje ovom drvetu, i nagraditi će Vas sa 45 godina čistih i zdravih plodova kojima ćete obogatiti svoju prehranu.