Igra pitalica i mozgalica na izložbi „Hrana u oblacima“ // Food Cloud

Građani Opatije i okolice, u subotu 21. svibnja, imali su prilike vidjeti i zaigrati se na izložbi „Hrana u oblacima“ // Food Cloud kao dio projekta EAThink 2015 – jedi lokalno, misli globalno ispred Opatijske tržnice Mrkat. Tim Udruge Žmergo je na dinamičan i interaktivan način potaknuo oko 50 djece, mladih, ali i ostalih građana da se uključe u “igru” kako bi razvijali kritičko mišljanje o posljedicama izbora i potrošnje hrane koju kupuju, ekološke i društvene utjecaje iste te izazove s kojima se suočavaju kako bi potakli održive prehrambene trendove i male lokalne proizvođače.

Svaka tema, njih ukupno 25, predstavljene su kroz vizualne instalacije izrađene od predmeta direktno i indirektno povezanih sa hranom, a koje naglašavaju različitost dimenzija hrane otkrivajući tako nove o kojima najčešće niti ne razmišljamo. Neke od njih su: udaljenost, voda, ugljik, energija, zagađenje, pakiranje/ambalaža, otpad, biološka raznolikost, tradicija, tržište, godišnje doba, insekti, novčanik, poljoprivrednici, GMO, glad, cijena, reklamiranje, sjemenke, zdravlje, blagostanja, migracije.

Svi ključni pojmovi, odnosno teme zamišljene su kao zagonetke koju, kada se odgonetne, treba spojiti sa jednim od predmeta u fundusu izložbe. Na taj način otkriva se nova dimenzija hrane koja potiče kritičku raspravu o donošenju svjesnih, odgovornih odluka pri kupovanju, konzumiranju i zbrinjavanju otpada od hrane.

Cijeli album sa fotografijama pogledajte na našoj FB stranici.