Ozon i ozonske rupe

Jeste li se ikada zapitali što to mi točno udišemo svaki dan? Koji je sastav osnove života, zraka? Zrak je naime mješavina različitih plinova, a najvažniji među njima je kisik. Kisik ima mnogo formi, a ona osnovna, bez koje ne bi bio moguć život na Zemlji, je ozon (O3).

Ozon se nalazi u gornjem sloju atmosfere, te čini omotač kojim nas štiti od Sunčevih ultraljubičastih zraka, a time i život na Zemlji. Njegova količina u atmosferi je skoro pa nezamjetljiva. Ljudi su uočili korisnost ozona prilikom sterilizacije vode, operacijskih, kino i sportskih dvorana te kazališta, kao i mogućnost korištenja u farmaceutskim, kozmetičkim, tiskarnim industrijama kao i industrijama papira, tekstila i umjetnih materijala. Ponekad ga možemo naći i u nižim slojevima atmosfere, ili pri tlu, gdje i nije toliko poželjan – tada on postaje sastavni dio gradskog smoga, a dolazi i neposredno u dodir sa živim organizmima. Budući da ozon može lako reagirati s drugim molekulama, on oštećuje površinsko tkivo biljaka i životinja, a djeluje štetno i na ljudsko zdravlje: može uzrokovati iritaciju grla, nosa, očne sluznice pa čak i smrt.

Do povećane količine ozona u nižim slojevima atmosfere dolazi zbog mnogih razloga, poput povećanog broja vozila na kopnu, moru i u zraku (odnosno zbog prometa), industrijskih pogona, otpada i sličnih zagađenja. Upravo radi ovakvih onečišćenja, dolazi do stvaranja tzv. ozonskih rupa – prorijeđenog sloja ozona (“rupa”) u gornjem dijelu atmosfere.

Ozonske rupe nastale su još davne 1970. godine iznad južne polutke Zemlje, a krajem 1980.-ih su se pojavile iznad sjeverne polutke. Kroz ozonske rupe dolazi do prodora dijela ultraljubičastih zraka (koje bi inače ozonski omotač spriječio). U Montrealu je potpisan protokol 1987. godine kojim se predviđalo smanjenje ozonskih rupa i prema mjerenjima do 2050. godine ozonski omotač bi se trebao vratiti u onakvo stanje u kakvom je bio prije 1980.

Iako se naš ozonski omotač polako oporavlja, mi možemo doprinjeti njegovom zacjeljenju i to uz smanjenje nezbrinutog otpada, kao i pokušajem djelovanja u zajednici da se ona pokrene i traži čišće i bolje uvjete življenja.