(Română) Adaptarea Expoziției interactive “Food Cloud” în Județul Prahova, România

Titlul

Echipa de proiect a Asociației ”Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – AGENDA 21”a pornit curajoasă în activitatea de adaptare a conceptului expoziției italiene prezentată publicului larg la Expo Milano 2015. Dar provocările nu au întârziat să apară!

Prima a fost chiar alegerea celui mai potrivit titlu pentru ea. Trebuia să fie un titlu clar, întrucât elevii alături de ceilalți actori ai sectorului educației formale reprezintă ținta principală a proiectului EAThink2015. În același timp, el trebuia să reflecte și caracterul interactiv și inovativ al expunerii. Nu puține au fost dezbaterile, dar în cele din urmă câștigător a fost titlul HRANA. Un nor de cuvinte, obiecte și concepte.

Pentru a da vizibilitate cât mai mare expoziției am ales să o conectăm de

un eveniment important din sfera educațională locală – Zilele Colegiului ”Virgil Madgearu” Ploiești, desfășurate anul acesta în perioada 02 – 04 decembrie.

Forma de exprimare

O altă provocare a fost respectarea cerințelor de expunere ale Colegiului care dorea să păstrăm intacți pereții Sălii în care urma să se desfășoare expoziția.

Așa am ajuns la o formă de exprimare mai deosebită pentru peisajul artistic românesc, anume  instalaţia vizuală! Ceea ce am făcut practic a fost să creăm niște obiecte sub formă de cuburi, care explică și conectează totodată două noţiuni, subliniind diferenţele dintre ele, de exemplu mâncarea şi milele alimentare (distanţele parcurse pentru transportul acesteia).

Expoziția a fost completată și de câteva imagini cu mesaje care încurajează schimbarea stilului de viață precum “Nu-ți irosi mâncarea!”, “Cumpără alimente produse local!” sau  “Redu cantitatea de energie pe care o folosești!”.

Alături de instalații și printuri a fost proiectată și o scurtă prezentare a câștigătorilor Concursului european de fotografie școlară ”Mâncarea și sistemele alimentare alternative” desfășurat în toate cele 12 țări participante la proiect (https://www.youtube.com/watch?v=muwFm1bRNN8)

Temele expoziției

O serie de 24 de cuvinte-cheie rezumă temele expoziției, fiecare cuvânt fiind reprezentat de o imagine și / sau un obiect însoțit de un scurt text care explică informațiile, conexiunile și relațiile într-un mod atractiv dar simplu.

Toate cuvintele creează împreună un posibil indicator al unei cercetări asupra agriculturii și hranei din ziua de azi, pornind de la local către global.

Cuvintele-cheie sunt: apă, mile alimentare, carbon, combustibili, poluare, ambalaje, biodiversitate, tradiţii, piaţă, anotimpuri, pământ, insecte, fermieri, seminţe, sănătate, păduri, migraţie, suveranitate, pesticide, cacao, portofel, risipă, mărfuri, informație

Am invitat vizitatorii să descopere un nor de cuvinte, obiecte și concepte, toate povestind despre hrană din perspective diferite pentru a scoate în evidență ceea ce conțin și ceea ce se află în spatele alimentelor pe care le consumăm

Cu toate provocările întâlnite, realizarea acestei expoziții a fost o adevărată bucurie pentru noi și, din primele ecouri, se pare că si pentru vizitatorii ei mai mari sau mai mici.

Mulțumiri prof. Vasilica Comișel și prof. Mădălina Filipoiu, dar si elevilor Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” Ploiești care ne-au dat o mână de ajutor la montarea expoziției. Fără sprijinul dumnealor nu am fi putut realiza această experiență deosebită numită HRANA. Un nor de cuvinte, obiecte și concepte!

Organizatori: Asociația ”Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – AGENDA 21”

Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Ploiești

Curator: Alexandra Rădulescu

Parteneri: Ministerul Educației și Cercetării Științifice