(Slovenian) Iz pridelkov so nastale okusne jedi

V maju sem se kot mentorica Šolskega ekovrta OŠ Savsko naselje udeležila delavnice gospe Jožice Fabjan in Alenke Henigman, ki sta ITR-jevi permakulturni strokovnjakinji. Na delavnici sem dobila veliko novega znanja, ki sem ga uporabila v praksi.

Naša težava je zalivanje vrta. Do sedaj smo šolski vrt zalivali z vodovodno vodo. Razmišljali smo o namestitvi namakalnega sistema s padavinsko vodo. Na delavnici sem izvedela še za druge načine zadrževanja vlage v zemlji. Uporabili smo zastirko, posadili rastline, ki zasenčijo zemljo in tako zavarujejo zemljo pred žgočim soncem. Paradižnikom smo ob steblu namestili plastenke za postopno zalivanje.

Vrt smo z učenci večkrat obiskali, populili plevel in se posladkali z jagodami. Iz pridelkov smo pri urah gospodinjstva in kuharskem krožku pripravili okusne jedi. Iz korenčka so nastali  korenčkovi žepki z marmelado, iz brokolija in buče pa okusne kremne juhe. Posušili smo tudi zelišča.

3

Del našega pridelka

Zelo smo ponosni tudi na šolski sadovnjak. Na zelenici pred šolo smo posadili 10 sadnih dreves, ki jih skrbno negujemo in že težko čakamo na plodove.

2

Sajenje sadnih dreves

Učencem zelo radi  omogočimo neposredni stik z naravo- izkustveno  učenje  v neposrednem naravnem okolju, ker verjamemo, da so izkušnje, ki jih omogočimo otrokom, osnova za pridobitev znanja, ki je trajnostno. Danes je vse več otrok, ki nimajo neposrednega stika z naravo in tudi izkušenj s pridelavo hrane  imajo vse manj. Še posebej tisti, ki živijo v mestih, tako kot naši. Trudimo se razvijati odnos do narave, da bodo čutili in razumeli pomembnost narave, varstva okolja in medsebojnega sodelovanja.

Mentorica šolskega ekovrta Sabina J.