“Zdravi oceani, zdrav planet” – ovogodišnja tema Svjetskog dana oceana

Jučer, 8. lipnja, diljem svijeta obilježavao se Svjetski dan oceana koji ima za cilj isticati važnost oceana za život na Zemlji posebice u pogledu izvora hrane. “Zdravi oceani, zdrav planet”  – ovogodišnja tema Svjetskog dana oceana

te upozoravanje na posljedice koje bi Posljedice koje bi se mogle pojaviti zbog nebrige i pretjeranog čovjekovog istorištavanja morskih prostranstava.. Oceani kao bitan čimbenik prirodne ravnoteže sve su ugroženiji globalnim zagrijavanjem, pretjeranim izlovom riba, istrebljenjem kitova i delfina te onečišćenjima kopna i površine mora (razna plovila i platforme.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana oceana je “Zdravi oceani, zdrav planet” (Healthy Oceans, Healthy Planet”) a organizacije na cijelom svijetu poduzimaju akcije za prevenciju plastičnog onečišćenja u našem moru.

Ocean je srce našeg planeta. Kao i naše srce pumpa krv u svaki dio našeg tijela, ocean povezuje ljude na zemlji, bez obzira na to gdje živimo. Regulira klimu, hrani milijune ljudi svake godine, proizvodi najveći dio kisika koji udišemo, dom je za biljni i životinjski svijet, daje nam važne lijekove i mnogo više! Kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost naših zajednica i budućih generacija imperativ je uzeti odgovornost za brigu o oceanu kao što se on brine za nas.

Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Duži niz godina službeno su postojala četiri oceana sve dok u proljeće 2000. godine Međunarodna hidrografska organizacija nije proglasila i Južni ocean. Ta velika međusobno povezana vodena masa oceana (i mora) na Zemlji naziva se Svjetskim oceanom. Naš Jadran, kao dio Sredozemnog mora, također je dio toga velikog oceana. Stoga Udruga Žmergo sudjeluje na eko akciji čišćenja podmorja oko Luke Opatija, koju organizira Javna vatrogasna postrojba Opatija zajedno sa Gradom Opatija. Kad bi svi poduzeli akcije na lokalnoj razini kako bi se ostvarili globalni ciljevi oceani bi se kroz vrijeme oslobodili onečišćenja koje stvara čovjek.

Koncept o obilježavanju Svjetskog dana oceana predložen je još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru. Iako je temeljem toga većina država ovaj dan obilježavala neslužbeno, tek je 2008. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku kojom se, od 2009. godine, Svjetski dan oceana obilježava na današnji dan, 8. lipnja (Rezolucija 63/111, članak 171.).